Ennen kuin teet ostoksia netin alustoilla ja kauppapaikoissa, selvitä, kenen kanssa teet kauppoja. Kuluttajansuoja riippuu siitä, ostatko tuotteen yksityishenkilöltä, yrittäjältä vai välittäjänä toimivalta yritykseltä. Kuluttajaneuvonta on huhtikuussa jakanut somekanavissaan vinkkejä kuluttajansuojasta verkon kauppa-alustoilla.
Verkkokirpputoreilla kahden yksityishenkilön välisellä kaupalla ei ole kuluttajansuojaa
Jos ostat tavaran verkkokirpputorilta yksityishenkilöltä, kyse on kahden yksityishenkilön välisestä kaupasta, jota kuluttajansuojalaki ei koske. Myöskään kuluttajaneuvonta ei käsittele tällaisia tapauksia. Yksityishenkilöiden väliseen kauppaan sovelletaan kauppalakia, jonka tavaran ominaisuutta ja virhettä koskeviin säännöksiin voit tarvittaessa virhetilanteessa vedota.
Tavara katsotaan ostetuksi yksityishenkilöltä myös silloin, kun se on ostettu yrityksen ylläpitämältä kauppapaikalta, josta käy selvästi ilmi, että kauppaa käydään yksityishenkilöiden kesken. Tällaisia kauppapaikkoja ovat esimerkiksi myynti-ilmoituksia tarjoavat verkkokirpputorit. Kauppapaikan vastuu selviää sen sopimusehdoista.
Verkkohuutokaupassa ei välttämättä aina ole peruuttamisoikeutta
Jos verkkohuutokaupassa tavaran myyjänä tai välittäjänä on yritys, voit kääntyä kauppaan liittyvissä ongelmissa kuluttajaneuvonnan puoleen.
Käytetyn tavaran, kuten käytettyjen autojen, verkkohuutokauppoihin, pätee kuluttajansuojalain 14 päivän etämyynnin peruuttamisoikeus silloin, kun ostat tavaran pelkästään verkossa järjestettävästä huutokaupasta. Peruuttamisoikeutta ei kuitenkaan välttämättä ole silloin, jos ostajilla on mahdollisuus osallistua henkilökohtaisesti perinteiseen huutokauppatilaisuuteen.
Jos tahdot käyttää 14 päivän peruuttamisoikeuttasi ja perua verkkohuutokaupassa tehdyn kaupan, lähetä myyjäyritykselle yksiselitteinen peruuttamisilmoitus esimerkiksi sähköpostilla. Peruuttamista ei tarvitse perustella.