Lausunto sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle (Valvira) 29.8.2024
Diaarinumero KKV/709/03.02/2024
Lausunto Euroopan komissiolle alkoholijuomien vähittäismyyntimonopolin toiminnasta vuodelta 2023 laadittavasta raportista
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) on pyytänyt Kilpailu- ja kuluttajavirastolta (KKV) tietoja sellaisista Alko Oy:tä (Alko) koskevista KKV:n käsittelyssä vuonna 2023 olleista asioista, joihin KKV:n näkemyksen mukaan olisi tarpeen viitata Euroopan komissiolle annettavassa alkoholijuomien vähittäismyyntimonopolin toimintaa koskevassa raportissa.
KKV:n näkemyksen mukaan raportissa olisi tarpeen viitata 10.11.2023 pidettyyn neuvontatapaamiseen (KKV/1524/14.00.00/2023), jossa Alko esitteli KKV:lle suunnitelmiaan ottaa käyttöön uusia vastuullisuusehtoja, joita hankintaketjun toimijoiden tulisi jatkossa täyttää. Alko toimitti ennen tapaamista KKV:lle laatimansa itsearvion koskien valikoimaanotto-ohjeen muutosta.
Alkon mukaan vastuullisuussääntelyn muutokset EU-tasolla tulevat vaikuttamaan Alkon tulevaisuuden toimintaan. Erityisesti yritysvastuuraportointidirektiivi ((EU) 2022/2464), valmisteilla oleva sitova corporate sustainability due diligence -lainsäädäntö sekä omistajaohjauksen puitteissa annettu, valtionyhtiöitä sitova ohjaus tuovat Alkolle uusia huolellisuusvelvoitteita. Näiden velvoitteiden keskiössä ovat niin sosiaaliset kuin myös ympäristöasioihin ja kasvihuonepäästöihin liittyvät vastuut.
Alkon mukaan sen valikoimaanotto-ohjeessa asetetaan tavarantoimittajille kriteerit koskien sekä myyntiin tulevia että myynnissä olevia tuotteita. Kyseisen ohjeen muutostarvetta arvioidaan puolivuosittain. Alko julkaisee ehdottamansa muutokset verkkosivuillaan, jolloin sidosryhmät, joita ovat muun muassa tavarantoimittajat, voivat ottaa ehdotettuihin muutoksiin kantaa. Valikoimaanotto-ohjeen kommentointimahdollisuuden lisäksi Alko ilmoitti järjestävänsä tavarantoimittajille tilaisuuden, jossa se käy läpi tulevat muutokset valikoimaanotto-ohjeeseen sekä myös kartoittaa tavarantoimittajien valmiuksia täyttää uudistetun valikoimaanotto-ohjeen vaatimuksia. Tavarantoimittajille annetaan kohtuullinen siirtymäaika sopeutua uusiin ehtoihin.
Sanktiojärjestelmän tarkoituksena on kannustaa tavarantoimittajia sisällyttämään vastuullisuuskriteereitä omankin hankintaketjunsa sopimuksiin. Sanktiojärjestelmällä Alko on halunnut luoda konkreettisen uhan seuraamuksista tavalla, joka on Alkolle uusi. Alko ennakoi pystyvänsä vaikuttamaan välillisesti jopa hankintaketjun seuraaviin portaisiin tiukentamalla ehtojaan suhteessa tavarantoimittajiin. Alko painotti, että vaatimalla enemmän tavarantoimittajilta on todennäköisempää, että uusia vastuullisuusehtoja noudatetaan tehokkaasti läpi hankintaketjun. Alko ilmoitti tiedostavansa oman monopoliasemansa Suomen alkoholimarkkinoilla. Alkon mukaan tulevat ehdot mahdollistavat kaikkien tavarantoimittajien syrjimättömän pääsyn joko Alkon myymälöihin tai verkkokauppaan.
Neuvontatapaamisen lopussa KKV:n taholta todettiin, että kestävän kehityksen tavoitteet on tunnistettu myös kilpailuoikeuden alalla. Alkon on kuitenkin tärkeää ehtoja uudistaessaan ottaa huomioon, että tavarantoimittajat ovat hyvin heterogeeninen ryhmä ja yritysten edellytykset täyttää kestävyyskriteereitä voivat vaihdella melko paljon. Ennakkomateriaalin ja tapaamisessa käydyn keskustelun perusteella KKV:lle syntyi vaikutelma, että Alko oli pyrkinyt ottamaan huomioon kilpailuoikeuden asettamat reunaehdot valikoimaanotto-ohjetta muuttaessaan. Alkoa kuitenkin kehotettiin olemaan huolellinen, jottei ehtojen soveltaminen tahattomastikaan johda syrjintään tai kohtuuttomuuteen.