Lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle 27.3.2025
Diaarinumero KKV/172/03.02/2025
Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy -nimisestä osakeyhtiöstä ja sen hallinnoiman tutkimusinfrastruktuurin yhteiskäytöstä
KKV toteaa, että se pitää lähtökohtaisesti kannatettavana yritysten TKItoiminnan harjoittamisen edellytysten, Suomen TKI-kilpailukyvyn ja huippututkimuksen edistämisen vahvistamista. KKV pitää myönteisenä sitä, että esityksessä on arvioitu CSC:n rahoitusta ja toimintaa valtiontukinäkökulmasta sekä tunnistettu kilpailulain 4 a luvun kilpailuneutraliteettisäännösten edellyttämä velvoite varmistua toiminnan markkinaehtoisuudesta tilanteissa, joissa julkinen taho harjoittaa taloudellista toimintaa kilpailutilanteessa markkinoilla. CSC:n toiminnan ja sen hallinnoiman tutkimusinfrastruktuurin osalta esityksessä on viitattu komission valtiontukitiedonantoon (2016/C 262/01) ja TKI-puitteisiin (2022/C 414/01), joissa on käsitelty edellytyksiä, joilla tutkimusinfrastruktuurin julkinen rahoitus ei tule EU:n valtiontukisääntöjen piiriin, ja katsottu, että CSC:n ydintoiminta on luonteeltaan ei-taloudellista TKI-toimintaa sekä kansalliseen koulutusjärjestelmään liittyvää toimintaa.
CSC:n hallinnoiman tutkimusinfrastruktuurin kapasiteetin ulosmyynnin osalta esityksessä on viitattu TKI-puitteissa ja valtiontukitiedonannossa mainittuun eitaloudellisen TKI-toiminnan liitännäistoiminnan käsitteeseen ja todetaan, että tutkimusinfrastruktuurin julkinen rahoitus voi jäädä kokonaisuudessaan em. tiedonantojen perusteella valtiontukisääntöjen soveltamisalan ulkopuolelle silloin, jos infrastruktuurin taloudellinen käyttö on pelkästään ei-taloudelliseen TKI-toimintaan nähden liitännäistä toimintaa. TKI-puitteiden ja valtiontukitiedonannon mukaan edellytyksenä on, että taloudelliseen toimintaan vuosittain kohdistettu kapasiteetti on enintään 20 prosenttia vuotuisesta kokonaiskapasiteetista. KKV huomauttaa, että komission TKIpuitteissa ja valtiontukitiedonannossa mainittua liitännäistoiminnan 20 prosentin rajaa ei ole vahvistettu EU-tuomioistuimen oikeuskäytännössä ja sen soveltamiseen tulee siten suhtautua varauksella.
KKV toteaa edelleen, että kilpailun vääristymisen ehkäisemiseksi julkinen rahoitus ei saa välittyä etuna infrastruktuuria hyödyntäville taloudellista toimintaa harjoittaville yrityksille. Tältä voidaan komission TKI-puitteiden mukaisesti välttyä muun muassa siten, että infrastruktuurin käytöstä peritään markkinaehtoinen hinta. KKV pitää siten myönteisenä, että tutkimusinfrastruktuurin yhteiskäyttöä koskevan säännöksen (4 §) mukaan infrastruktuurin kapasiteetin, siihen liittyvien resurssien ja liitännäispalvelujen ulosmyynnin tulee olla markkinaehtoista.
KKV muistuttaa, että siltä osin kuin CSC:n toimintaan tai sen hallinnoimien supertietokoneiden käyttöön ei sovelleta neuvoston asetusta (EU) 2021/1173, kilpailuneutraliteettisääntely edellyttää tutkimusinfrastruktuurin käytön tai siihen liittyvien palveluiden hinnoittelua markkinaperusteisesti myös silloin, kun infrastruktuuria hyödynnettäisiin julkisen sektorin kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamassa taloudellisessa toiminnassa. Hinnoittelun tulisi olla markkinaperusteista siten myös sellaisessa tilanteessa, jossa CSC tuottaa palveluja omistajaorganisaatiolleen (esimerkiksi valtion tutkimuslaitokselle tai kunnan omistamalle ammattikorkeakoululle) hyödynnettäväksi tämän kilpailutilanteessa markkinoilla tapahtuvassa taloudellisessa toiminnassa. KKV:lla on kilpailulain 30 a §:n nojalla toimivalta puuttua mihin tahansa julkisyhteisön tai sen määräysvallassa olevan yksikön yksityisen elinkeinotoiminnan kanssa samoilla markkinoilla harjoittamassa taloudellisessa toiminnassa soveltamaan menettelyyn tai toiminnan rakenteeseen, joka estää tai vääristää kilpailua markkinoilla.
Lisäksi KKV ehdottaa, että yhtiön tehtävistä säädettäisiin laissa tarkkarajaisesti. Tämä olisi omiaan selkeyttämään yhtiön roolia ja tämän lain suhdetta kilpailuneutraliteettisääntelyyn.