KKV on tänään hyväksynyt ehdollisena yrityskaupan, jossa Scandic Hotels Oy ostaa Restel Hotellit Oy:n. Kaupan hyväksymisen ehtoina KKV velvoitti Scandicin myymään kilpailijoilleen yhden hotellin Porissa, Lahdessa ja Kuopiossa. Lisäksi Scandic sitoutuu siihen, että se ei hanki itselleen kahta Lappeenrannassa ja kahta Vantaalla suunnitteilla olevaa uutta hotellia.
Scandic ja Restel harjoittavat hotellimajoitusliiketoimintaa Suomessa. Suomessa on 24 Scandic-hotellia 17 paikkakunnalla. Scandic myös operoi franchising-sopimuksella kolmea Hilton-hotellia Suomessa. Restelillä on puolestaan 43 hotellia, joihin lukeutuvat sen omistama Cumulus City & Resort -hotelliketju sekä sen operoimat Holiday Inn -hotellit ja Helsingissä sijaitsevat hotellit Crowne Plaza, Indigo Helsinki Boulevard ja Hotelli Seurahuone. Yrityskaupan myötä Scandicista tulisi myyntituloltaan Suomen suurin hotelliketju noin 30 prosentin valtakunnallisella markkinaosuudella. Merkittävimmällä kilpailijalla, S-ryhmällä on 53 hotellia ja 20-25 prosentin valtakunnallinen markkinaosuus.
Viraston selvitysten perusteella yrityskaupalla on kielteisiä vaikutuksia kilpailulle Porin, Lahden, Kuopion, Lappeenrannan ja Vantaan majoitusmarkkinoilla. Näiden paikkakuntien hotellimarkkinat ovat jo valmiiksi keskittyneet ja keskittyisivät yrityskaupan seurauksena entisestään. Yritysasiakkaille Restelin hotellien poistuminen markkinoilta merkitsee vaihtoehtojen määrän vähenemistä kolmesta kahteen, koska pienemmät hotelliketjut, itsenäiset hotellit tai muut majoitusmuodot, kuten Airbnb, eivät ole niille vastaavia vaihtoehtoja sopimuskumppaneiksi kuin valtakunnalliset hotelliketjut. Myös Scandicin kohtaama kilpailupaine pienenee, mikä saattaa johtaa asiakkaiden kannalta merkittävään hinnankorotukseen.
KKV velvoitti Scandicin myymään kilpailijoilleen yhden hotellin Porissa, Lahdessa ja Kuopiossa. Viraston arvion mukaan tämä poistaa yrityskaupan aiheuttaman kilpailun vähentymisen. Näillä paikkakunnilla on silloin edelleen sama määrä hotellioperaattoreita kuin ennen yrityskauppaa ja asiakkaille on tarjolla riittävästi vaihtoehtoja. Scandic sitoutui myös siihen, että se ei hanki myymiään hotelleja takaisin itselleen.
KKV:n selvitysten perusteella Lappeenrannassa ja Vantaalla avautuu uusia hotelleja seuraavien 2-3 vuoden aikana. Virasto velvoitti Scandicia sitoutumaan siihen, että se ei tule kummallakaan paikkakunnalla hankkimaan kyseisiä hotelleja itselleen. KKV arvioi, että uusien hotellien alalle tulo vähentää Scandicin markkinavoimaa ja kilpailuongelmia.
Scandic pyrkii löytämään ostajat myytäville hotelleille ensin itse, mutta tietyn määräajan jälkeen myyntiä ryhtyy toteuttamaan kaupan osapuolista riippumaton uskottu mies. Myynnille asetettuja määräaikoja ei anneta julkisuuteen.
KKV:n tänään antamaan päätökseen sisältyy lukuisia osapuolten liikesalaisuuksia. Päätös voidaan julkaista vasta sen jälkeen, kun liikesalaisuudet on poistettu eli noin kahden viikon kuluttua.
Kilpailulain mukaan yrityskauppa on ilmoitettava KKV:lle, jos yrityskaupan osapuolten yhteenlaskettu liikevaihto ylittää 350 miljoonaa euroa ja vähintään kahden yrityskaupan osapuolen Suomesta kertynyt liikevaihto ylittää kummankin osalta 20 miljoonaa euroa. KKV hyväksyy yrityskaupan, jos siitä ei aiheudu kilpailulaissa mainittuja haitallisia vaikutuksia. KKV puuttuu yrityskauppaan, jos viraston selvitys osoittaa, että toteutuessaan yrityskauppa estäisi olennaisesti tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla erityisesti siitä syystä, että yrityskaupalla luotaisiin määräävä markkina-asema tai vahvistettaisiin sitä. Yrityskauppailmoituksen käsittely on tarvittaessa kaksivaiheinen. Ns. ensi vaiheen käsittely kestää enintään kuukauden. Jos kaupalla ei selvästikään ole vahingollisia kilpailuvaikutuksia tai jos vahingolliset vaikutukset voidaan estää osapuolten ehdottamin ehdoin, kauppa hyväksytään ensi vaiheen käsittelyssä. Muussa tapauksessa virasto tekee päätöksen asian siirtämisestä jatkokäsittelyyn, jossa kauppa ja sen kilpailuvaikutukset selvitetään perusteellisesti. Kauppa voidaan tällöinkin hyväksyä joko sellaisenaan tai ehdollisena. Jos osapuolten esittämät sitoumukset eivät riitä ehdoksi kaupan hyväksymiselle, virasto tekee markkinaoikeudelle esityksen kaupan kieltämiseksi.