Palveluiden irtisanominen aiheuttaa kuluttajille yhä enemmän ongelmia useilla eri toimialoilla. Kuluttaja-asiamies on valvonnassaan havainnut, että yritykset saattavat hankaloittaa irtisanomista sekä kohtuuttomilla ehdoilla että manipuloivilla käytännöillä.
Palvelun irtisanomisen pitäisi sujua yhtä helposti kuin sopimuksen tekemisen. Silti kuluttajien on usein hankalaa esimerkiksi löytää irtisanomisesta tietoa yrityksen verkkosivuilta ja onnistua navigoimaan monivaiheisen irtisanomispolun loppuun asti.
Joissakin tapauksissa irtisanominen onnistuu ainoastaan puhelinpalvelussa, joka saattaa olla maksullinen tai ruuhkautunut. Jos sopimus solmitaan netissä tai sovelluksessa, se pitäisi pääsääntöisesti voida myös irtisanoa samassa välineessä.
”Yritykset haluavat tietysti pitää asiakkaistaan kiinni, mutta irtisanomisen vaikeuttaminen on yksiselitteisesti väärä keino. Kuluttajaa ei saa estää käyttämästä oikeuksiaan.”
”Ethän jätä meitä” ei ole ystävällinen ele
Irtisanomista pyritään hankaloittamaan myös erilaisilla pimeillä käytännöillä, eli esimerkiksi manipuloivilla tai harhaanjohtavilla elementeillä.
”Piilotetaan tietoja, tarjotaan tiettyjä oletusvalintoja ja entistä houkuttelevampia tarjouksia. Kuluttajissa pyritään myös herättämään syyllisyyttä tai häpeää.”
Tyypillisiä tunteisiin vetoavia ilmaisuja ovat ”Olemme todella surullisia, jos lähdet” sekä toistuvat varmistelut, joissa kuluttajan on vahvistettava, että hän todella haluaa jatkaa elämäänsä ilman palvelua.
Kuluttaja-asiamieheltä valvontaa ja ohjeistusta
Kuluttaja-asiamies on valvonnassaan kiinnittänyt irtisanomisen vaikeuteen huomiota muun muassa Ruutu+-suoratoistopalvelua koskevassa ratkaisussa. Ratkaisun pohjalta kuluttaja-asiamies on myös lähettänyt suoratoisto-, äänikirja- ja podcastpalveluita tarjoaville yrityksille ohjeistusta lainmukaisista irtisanomiskäytännöistä.
Aiemmin kuluttaja-asiamies on puuttunut muun muassa kodinturvapalveluita tarjoavan Verisuren kohtuuttoman pitkään irtisanomisaikaan. Parhaillaan kuluttaja-asiamies tarkastelee myös nettiliittymien irtisanomiseen liittyviä ongelmia.
Irtisanomispalveluiden yleistyminen hälyttävää
Viime aikoina hankalat irtisanomiskäytännöt ovat kirvoittaneet jopa uudenlaista liiketoimintaa, kun markkinoille on tullut irtisanomispalveluita, jotka lupaavat hoitaa irtisanomisrumban kuluttajan puolesta. Joukossa on myös kyseenalaisia toimijoita, joista kuluttajaviranomaiset ovat saaneet ilmoituksia.
”Irtisanominen on kuluttajan keskeinen oikeus, jota pitää olla helppo käyttää. On hälyttävää, jos sen ympärille syntyy liiketoimintaa ja ajatellaan, että irtisanominen on asia, joka kuluttajan kannattaisi ulkoistaa.”
Mitä tehdä, kun irtisanominen tökkii?
Palvelua irtisanoessa kannattaa tiedostaa erilaiset ohjailuyritykset. Kuluttajalla on aina oikeus päästä irti toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta, eikä yritykselle tarvitse kertoa irtisanomisen syytä.
Yritykselle kannattaa antaa palautetta, jos sopimuksen irtisanominen on ollut vaikeaa. Kuluttaja-asiamiehelle voi myös antaa vihjeen, jos epäilee, että yritys tahallisesti pyrkii hankaloittamaan irtisanomista tai irtisanomisehdot ovat kohtuuttomat.
Lisää aiheesta
- Blogikirjoitus 10.4.2025: Voi ei! Oletko varma, että haluat jättää meidät?
- Sopimuksen irtisanominen
- Asiakaspalvelun järjestäminen
- Pimeät käytännöt
- Jätä vihje kuluttaja-asiamiehelle on ulkoinen linkki
- Tiedote 4.11.2024: Kuluttaja-asiamies puuttui Ruutu+ -suoratoistopalvelun irtisanomisen vaikeuteen
- Tiedote 25.11.2024 Markkinaoikeudelta kielto Verisuren kolmen kuukauden irtisanomisehdolle
- Euroopan kuluttajakeskuksen Tiedote 13.6.2024 Ole tarkkana irtisanoessasi eri tilaussopimuksia – kuluttajilta valituksia Bymetis.fi-irtisanomispalvelusta on ulkoinen linkki