Kuluttaja-asiamies muistuttaa rakennuttajia velvollisuudesta asettaa asianmukainen vakuus ennen asunto-osakkeiden myynnin aloittamista. Myös asuntoja välittävien kiinteistönvälitysyhtiöiden pitää tarkistaa, vaatiiko myytävä kohde asuntokauppalain mukaista vakuutusta tai takausta. Kuluttaja-asiamies on lokakuussa päivittänyt linjaustaan ”Asunnonostajan hyväksi asetettavat vakuudet”, jota on tarkennettu muun muassa lisärakentamista koskevilla ohjeilla.
Rakennuttajan on huolehdittava ennen asunto-osakkeiden myynnin alkamista, että se on asettanut mahdollisen suorituskyvyttömyytensä varalta tarkoitukseen soveltuvan vakuuden.
Suorituskyvyttömyysvakuutena on asuntokauppalain mukaan asetettava vakuutus, pankkitakaus tai Kilpailu- ja kuluttajaviraston vahvistama ja ehdot täyttävä muu takaus. Vakuus turvaa mahdollisten rakennusvirheiden korjaamisen, vaikka virheestä vastuussa oleva perustajaosakas olisi lopettanut toimintansa tai joutunut konkurssiin.
Rakennuttajien pitää huomioida vakuuden asettamisvelvollisuus hankkeen alkuvaiheessa, koska suorituskyvyttömyysvakuuden saaminen valmiiksi rakennetulle kohteelle voi olla vaikeaa.
Jos asianmukaista vakuutta ei ole asetettu, perustajaosakas ei saa tarjota osakkeita kuluttajien ostettavaksi, vaikka rakennuskohteen suunnitelmat ja laadunvarmistustoimet olisi muutoin tehty asianmukaisesti.
Myös kiinteistönvälitysyhtiöiden on huomioitava vakuuksiin liittyvät velvollisuudet. Kiinteistönvälitysyhtiöiden on tarkistettava, vaatiiko kuluttajille myytävä kohde suorituskyvyttömyysvakuuden asettamista ja onko suorituskyvyttömyysvakuus asetettu.
Kuluttaja-asiamies valvoo suorituskyvyttömyysvakuusvelvollisuuden täyttämistä
Rakennusvalvonnan on ilmoitettava kuluttaja-asiamiehelle, jos rakennuksen käyttöönottotarkastuksessa ilmenee, että kohteeseen ei ole asetettu suorituskyvyttömyysvakuutta.
Jos asunnot on jo myyty kuluttajille ennen kuin rakennusvalvonta ilmoittaa kuluttaja-asiamiehelle vakuuden puuttumisesta, kuluttaja-asiamies voi velvoittaa vakuuden antajan hankkimaan kohteelle vakuuden jälkikäteen. Kuluttaja-asiamies voi myös
- määrätä kiellon tai hakea kieltoa markkinaoikeudelta lainvastaisen menettelyn lopettamiseksi
- esittää seuraamusmaksun määräämistä
- tehdä poliisille tutkintapyynnön asuntokauppalain ostajansuojasäännösten rikkomisesta.
Kuluttaja-asiamies on muistuttanut suorituskyvyttömyysvakuuden asettamisvelvollisuudesta rakennuttajien lisäksi muita asuntokauppalain vakuusvaatimusten kanssa tekemissä olevia toimijoita, kuten kiinteistönvälitysalaa, finanssialaa sekä kuntien rakennusvalvontaa.
Kuluttaja-asiamiehen linjauksesta saa tietoa velvoitteista
Kuluttaja-asiamies on päivittänyt linjaustaan Asunnonostajan hyväksi asetettavat vakuudet. Päivitykset perustuvat erityisesti markkinaoikeuden päätökseen MAO:555/2023, joka täsmensi perustajaurakoitsijan suorituskyvyttömyysvakuuden asettamisvelvollisuutta lisärakentamishankkeissa.
Päätöksen mukaan lisärakentamiseksi katsotaan myös asunto-osakeyhtiön liiketiloihin käyttötarkoituksen muutoksella rakennetut asuinhuoneistot, joten niitä koskee perustajaosakkaan velvollisuus asettaa suorituskyvyttömyysvakuus. Lisärakentamista on myös esimerkiksi ns. ullakkorakentaminen tai uuden rakennuksen rakentaminen yhtiölle.
Lue lisää
Kuluttaja-asiamiehen linjaus: Asunnonostajan hyväksi asetettavat vakuudet
Markkinaoikeuden päätös MAO:555/2023
Tiedote 1.12.2023: Markkinaoikeus: Asuinhuoneistojen saneeraaminen liiketilaan on suorituskyvyttömyysvakuutta edellyttävää lisärakentamista
Tiedote 31.5.2023: Kuluttaja-asiamies hakee markkinaoikeuden ratkaisua asuntokaupan suorituskyvyttömyysvakuuden asettamiseen