Optikkoliikkeiden luottomainonnassa parannettavaa luottoa koskevien tietojen antamisessa

Kuluttaja-asiamiehen ja aluehallintovirastojen yhteinen valvonta syksyllä 2024 paljasti puutteita optikkoliikkeiden luottomainonnassa. Mainoksissa ei kerrottu kaikkia kuluttajan kannalta tärkeitä lakisääteisiä tietoja.

Valvonnan tavoitteena oli selvittää, miten hyvin optikkoliikkeet kertovat verkko- ja printtimainonnassaan lain vaatimat tiedot. Aluehallintovirastot tarkastelivat noin sadan optikkoliikkeen markkinointia printtimediassa ja yritysten verkkosivuilla. Selvityksen perusteella optikkoliikkeet markkinoivat luottoja pääasiassa verkossa.

Kuluttajaluoton mainonnassa on lain mukaan ilmoitettava luoton todellinen vuosikorko, jos mainonnasta ilmenee luoton korko tai muu luotosta perittäviä kustannuksia kuvaava luku tai muu luottosopimuksen ehtoja koskeva tieto. Lisäksi mainonnassa on tällöin ilmoitettava luoton korko ja muut luottokustannukset, luoton määrä tai luottoraja, sopimuksen kesto, mahdollinen ostoksen käteishinta ja käsiraha, luottokustannusten yhteismäärä ja maksuerien määrä. Tiedot on ilmoitettava mainonnassa selkeästi, näkyvästi ja tiiviisti, ja niiden on vastattava luotonantajan tavanomaisesti tarjoamia luottoehtoja. Lisäksi mainonnassa tulee lain mukaan antaa tieto luotonantajasta ja luottotyypistä eli siitä, onko kyseessä kerta- vai jatkuva luotto.

Riittävät tiedot annettava kaikista maksuvaihtoehdoista

Valvonnassa havaittiin, että optikkoliikkeet eivät kertoneet luottomainoksissaan kaikkia lakisääteisiä tietoja. Mainoksista puuttuivat usein tiedot luoton todellisesta vuosikorosta, luoton ja luottokustannusten yhteismäärästä sekä maksuerien määrästä.

Optikkoliikkeiden luottomainonnassa korostettiin usein tiettyä, esimerkiksi kuuden kuukauden mittaista, kulutonta ja korotonta maksuaikaa. Tyypillistä oli, että optikkoliikkeet ilmoittivat laissa edellytetyt tiedot ainoastaan korottomille ja kuluttomille maksuvaihtoehdoille. Sen sijaan kaikkia vaadittuja tietoja ei annettu samoissa mainoksissa mainituille pidemmille, yleensä esimerkiksi 12 tai 48 kuukauden mittaisille, korkoa ja kuluja kerryttäville maksuvaihtoehdoille.

”Luoton kokonaiskustannus on kuluttajille oleellinen tieto, eikä sitä saa hämärtää. Tarjolla olevien luottojen vertailu edellyttää myös kaikkien lain edellyttämien tietojen antamista markkinoinnissa.”

Kuluttaja-asiamies Katri Väänänen

Aluehallintovirastot selvittivät myös viitekorkoon sidottujen luoton korkojen ilmoittamistapaa. Havaintojen perusteella tyypillinen puute oli se, ettei tietoa luoton kokonaiskorosta ilmoitettu selkeänä prosenttilukuna, vaan kokonaiskoron muodostavat koron osat esitettiin erillisinä prosenttilukuina.

Luoton tiedot on esitettävä selkeästi, näkyvästi ja tiiviisti

Aluehallintovirastojen havaintojen mukaan mainoksissa useimmiten annettiin tieto luotonantajasta. Sen sijaan luottotyyppiä ei usein ilmoitettu selkeästi. Optikkoliikkeen tarjoamaa luottoa saatettiin nimittää esimerkiksi tiliksi tai maksuajaksi ilman, että mainonnasta kävi ilmi, oliko kyse kertaluotosta vai jatkuvasta luotosta.

Valvonnassa selvitettiin myös lakisääteisten tietojen esittämistapaa luottomainonnassa. Havaintojen perusteella luottomainonnassa tietoja ei esitetty tiiviisti. Verkkomainoksissa tietoja saatettiin antaa vasta linkin takana esimerkiksi luotonantajan yleisissä luottoehdoissa, tai kuluttajaa kehotettiin kysymään lisätietoja luotosta optikkoliikkeeltä.

Lue lisää

Kuluttaja-asiamiehen linjaus: Kuluttajaluottojen tarjoaminen

KKV:n tiedote 29.11.2024: Markkinaoikeus: Luottoyhtiö Santanderin maksettava 100 000 euroa ja lopetettava luottojen lainvastainen mainonta