“Olemme surullisia, jos lähdet! Älä menetä tätä ainutkertaista supertarjousta, jonka saat jatkamalla sopimusta.” Kuulostaako tutulta?
Elämme ajassa, jossa moneen päivittäin käyttämäämme palveluun liittyy kuukausittain veloitettava tilaus. Katsomme uusimmat televisiotuotannot suoratoistopalveluista, kuuntelemme kotitöiden lomassa julkkisten kuumimmat kuulumiset podcast-palvelusta ja treenaamme tai meditoimme virtuaalisen valmennuksen tahtiin.
Erilaisten digipalveluiden ostaminen on äärimmäisen helppoa – muutama klikkaus korttitietoineen ja voit heittää hyvästit tyhjyyden täyttämille hetkille! Mutta annas olla, jos haluaisitkin tilauksesta eroon.
Suuntaat itsevarmoin ja päättäväisin ajatuksin mobiilisovellukseen irtisanomaan palvelua, mutta kohtaat ensimmäisen esteen heti kättelyssä. Eihän tätä edes pysty irtisanomaan sovelluksesta?
Pimeät käytännöt ohjaavat käyttäytymistämme
Pimeillä käytännöillä – englanniksi dark patterns – tarkoitetaan erilaisia verkkosivujen, sovellusten tai palvelupolkujen suunnittelussa käytettyjä keinoja, joilla harhautetaan kuluttajaa tai saadaan hänet tekemään jotain sellaista, jota hänen ei ollut alun perin tarkoitus tehdä. Kuluttajan valintoja pyritään ohjaamaan niin, että tämä tekisi yritystä hyödyttäviä, mutta itsensä kannalta usein epäedullisia päätöksiä.
Irtisanomistilanteissa pimeät käytännöt voivat tarkoittaa tietojen piilottamista, erilaisia oletusvalintoja tai lukuisia esterataa muistuttavia välivaiheita, jotka on suoritettava, ennen kuin irtisanominen lopulta onnistuu.
Ihmismieli on heikko, ja sitä käytetään esimerkiksi markkinoinnissa hyödyksi. Me kuluttajat olemme varsin alttiita erilaisille vaikuttamiskeinoille, ja kun meille tarjotaan ”huippudiilejä” tai ”ainutlaatuisia etuja”, jotka ovat voimassa vain tänään, aivoissamme aktivoituvat sellaiset päätöksentekoprosessit, jotka voivat johtaa meitä tekemään valintoja vastoin alkuperäistä tarkoitustamme.
Tunteisiin vetoavat ilmaukset, särkyneet sydämet ja itkuemojit voivat saada meidät kyseenalaistamaan oman irtisanomispäätöksemme järkevyyttä. Kerron kuitenkin salaisuuden: irtisanominen ei loukkaa yrityksen tunteita. Yrityksen tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen ja vaikka pelikentällä pelataan tunteilla, taustalla ovat liiketoiminnalliset tavoitteet.
Suuntaa voidaan korjata yhdessä
Kuluttaja-asiamies on huolissaan yleistyvästä ilmiöstä, jossa palveluiden irtisanomista pyritään vaikeuttamaan. Kuluttaja-asiamies onkin lähestynyt suoratoisto-, äänikirja- ja podcastpalveluita tarjoavia yrityksiä ohjeistuskirjeellä, jossa painotetaan lainmukaisia irtisanomiskäytäntöjä.
Irtisanominen on kuluttajan keskeinen oikeus, ja palvelun irtisanomisen tulisi onnistua aivan yhtä helposti kuin sopimuksen solmimisen. Kun törmäät erilaisiin vaikutusyrityksiin, pidä mielessä mitä olit tekemässä ja miksi. Jos havaitset esimerkiksi irtisanomisen vaikeuttamiseen tähtääviä käytäntöjä, yritykselle kannattaa antaa palautetta.
Voit myös lähettää kuluttaja-asiamiehelle vihjeen valvottavasta asiasta. Kuluttaja-asiamies ei käsittele yksittäisiä riita-asioita, eikä vihjeisiin vastata henkilökohtaisesti, mutta vihjeet otetaan huomioon, kun kuluttaja-asiamies harkitsee valvontatoimenpiteiden kohdistamista yksittäiseen yritykseen tai toimialaan.