Vihjaa kartellista tai muusta kilpailunrajoituksesta

Kuka tahansa voi ilmoittaa KKV:lle kilpailulain vastaisesta toiminnasta. Voit jättää vihjeen myös nimettömänä.

Vihjeet ovat virastolle tärkeä tietolähde sen valvoessa markkinoiden toimintaa ja kilpailua. Virasto käynnistää tarvittaessa vihjeiden perusteella tarkemmat selvitykset. Virasto ei vastaa kaikkiin vihjeisiin, vaan arvioi jokaisen vihjeen kohdalla erikseen, alkaako selvittää epäiltyä kilpailulain rikkomusta tarkemmin.

Huomaathan, että virastolle lähettämäsi vihje ei johda sellaisenaan asian vireilletuloon.

Voit lähettää vihjeen esimerkiksi seuraavista asioista:

  • kilpailevat yritykset ovat sopineet hinnoista tai jakaneet keskenään markkinoita tai asiakkaita
  • määräävässä markkina-asemassa oleva yritys käyttää väärin markkinavoimaansa
  • toimitus- tai jakelusopimus rajoittaa kilpailua perusteettomasti
  • toimialajärjestö suosittelee jäsenistölleen vähimmäishintoja tai hinnankorotuksia
  • julkisen sektorin elinkeinotoiminnasta aiheutuu kilpailuneutraliteettiongelmia.

Näin toimitat KKV:lle vihjeen

Voit lähettää vihjelomakkeen joko yhteystiedoillasi tai nimettömänä. Ensisijaisesti toivomme, että täytät myös yhteystietosi, jolloin saamme sinuun yhteyden, jos tarvitsemme lisätietoja.

Jos tietosi ovat erityisen arkaluonteisia, voit pyytää lomakkeella linkin nimetöntä viestienvaihtoa varten.  Saat linkin ja salasanan, joiden avulla voit vastata KKV:n sinulle lähettämiin lisäkysymyksiin ilman, että henkilöllisyytesi paljastuu. Huomaa, että viestikanava ei ole neuvontaa varten, emmekä anna viestikanavassa arvioita menettelyistä.

Lue lisää vihjeen antamisesta ja jatkoyhteydenpidosta nimettömänä.

Kartellista irtautuva ja seuraamusmaksusta vapautusta hakeva elinkeinonharjoittaja voi olla yhteydessä suoraan virastoon tai täyttää tähän tarkoitukseen varatun sähköisen hakemuslomakkeen.

Ohje elinkeinonharjoittajalle, joka haluaa irrottautua kartellista.

  • Lähetä kirje osoitteeseen KKV, Kilpailuvalvonta, PL 5, 00531 Helsinki.

    Soita vaihteeseen numeroon 029 505 3000 ja kerro, että haluat antaa vihjeen kilpailuongelmasta. Mikäli et halua paljastaa yhteystietojasi, piilota puhelinnumerosi. Älä myöskään kerro nimeäsi puhelun aikana. Lue puheluiden hinnasta.

  • Mitä tarkempia tietoja pystyt KKV:lle antamaan, sitä paremmin virasto pystyy arvioimaan selvityksen tarvetta. Kaikkia tietoja ei tarvitse olla saatavilla, sillä virastolla on lain mukaan mahdollisuus pyytää markkinatoimijoilta tietoja. Kilpailua rajoittavaa menettelyä ei ole aina helppo tunnistaa. Pyri kuitenkin vastaamaan seuraaviin kysymyksiin lähettäessäsi vihjettä:

    • Mikä toimija tai mitkä toimijat yhdessä rajoittavat kilpailua?
    • Miten kilpailua rajoitetaan? (Lue lisää: kartellit, määräävän markkina-aseman väärinkäyttö, vertikaaliset rajoitukset ja kilpailuneutraliteetti)
    • Millainen rakenne markkinalla on? (Kerro esim. toimijoiden määrästä ja markkinaosuuksista.)
    • Miten kilpailua rajoittavat toimijat hyötyvät rajoituksesta?
    • Miten kilpailunrajoitus vahingoittaa markkinoita? Miten haitta ilmenee asiakkaille/kuluttajille?
    • Miksi arvioit havaitsemasi haitan merkittäväksi kuluttajien ja kansantalouden kannalta?

    Liitä vihjeeseen mielellään myös mahdollista näyttöä kilpailunrajoituksesta. Näyttöä voivat olla esimerkiksi kilpailijoiden väliset keskustelut, sopimukset tai pöytäkirjat.

  • Virasto ei vastaa henkilökohtaisesti jokaiselle vihjeen lähettäjälle, eikä vihje avaa vireille uutta asiaa.

    Vihje luetaan ja se tallennetaan tietojärjestelmään. Jokaisen vihjeen kohdalla tehdään arvio siitä, lähdetäänkö sitä selvittämään tarkemmin. Vihjettä arvioidaan yhdessä muun saatavilla olevan tiedon valossa ja vihjaajalta saatetaan kysyä lisätietoja. KKV voi aloittaa tutkinnan myös pidemmän ajan kuluttua, jos tietystä aiheesta on kertynyt useampia vihjeitä. KKV:lla on laaja harkintavalta asioiden priorisoinnissa eli tarkempaan käsittelyyn otettavien asioiden valinnassa. Kilpailuvalvonta ei voi ottaa tarkempaan selvitykseen asioita, jotka eivät kuulu kilpailulain soveltamisalaan.

    Lue lisää priorisoinnista.

  • Kilpailulain vastaisesta menettelystä voi ilmoittaa virastolle vihjeellä taikka toimenpidepyynnöllä. Viraston tekemän priorisoinnin ja toimenpiteisiin ryhtymisen kannalta merkitystä ei ole sillä, tuodaanko epäilty kilpailulainvastaisuus viraston tietoon toimenpidepyynnöllä vai annetaanko siitä vihje. Sen sijaan toimenpidepyynnön tai vihjeen sisältö ratkaisee sen, aletaanko asiaa selvittää alustavaa arviointia pidemmälle. KKV:lla on laaja harkintavalta yksityiskohtaiseen käsittelyyn otettavien asioiden valinnassa, eivätkä kaikki vihjeet tai toimenpidepyynnötkään johda asian tutkintaan.

    Vihjeellä kuluttaja tai elinkeinonharjoittaja voi ilmoittaa epäilyksensä hyvinkin matalalla kynnyksellä, vaikka vihjaajalla ei olisikaan mahdollisuutta myötävaikuttaa asian selvittämiseen. Vihjelomake on hyvin vapaamuotoinen ja vihjata voi myös puhelimitse. Vihjeen tekijä voi ilmoittaa kilpailua rajoittavasta menettelystä nimettömänä tai halutessaan jättää yhteystietonsa viraston mahdollisia yhteydenottoja varten. Vihje ei johda sellaisenaan asian vireille tuloon virastossa, eikä sen käsittelystä lähtökohtaisesti anneta tietoja. Vihjeet tallennetaan niitä varten luotuun erilliseen tietokantaan. Vihjeet ovat liitteineen salassa pidettäviä, eikä niihin voi kohdistaa tietopyyntöjä. Virasto voi vihjeen perusteella aloittaa oma-aloitteisesti asian selvittämisen.

    Toimenpidepyynnön tekijä on pääsääntöisesti kilpailunrajoitusta epäilevä elinkeinonharjoittaja, joka pystyy antamaan perusteelliset tiedot epäillystä kilpailulain vastaisesta menettelystä ja myös myötävaikuttamaan asian selvittämiseen. Toimenpidepyyntö tulee tehdä lähtökohtaisesti kirjallisesti ja sen tekeminen edellyttää aina ilmoittajan yhteystietojen jättämistä. Toimenpidepyynnöllä asia tulee virastossa vireille ja se kirjataan asianhallintajärjestelmään. Toimenpidepyynnöt ovat pääsääntöisesti julkisia asiakirjoja. KKV ilmoittaa toimenpidepyynnön tekijälle asian käsittelyn etenemisestä ja päättymisestä.

  • KKV:lle saapuvien yhteydenottojen mahdollinen arkaluontoisuus huomioidaan koko käsittelyprosessin ajan.

    • Vihjeet ovat liitteineen salassa pidettäviä, eikä niihin voi kohdistaa tietopyyntöjä.
    • Toimenpidepyynnöt ovat pääsääntöisesti julkisia asiakirjoja. Asiakirjojen yksityiskohtia voidaan peittää salassapitoarvioinnin perusteella.

    KKV:lle voi tehdä vihjelomakkeella ilmoituksen työn yhteydessä havaitusta kilpailusääntöjen rikkomisesta. KKV käsittelee tällaisia yhteydenottoja ilmoittajansuojelulain mukaisesti. Tarkempaa tietoa ilmoittajansuojelusta löydät oikeuskanslerinviraston kotisivuilta.

Toimenpidepyyntö kilpailuvalvonta-asiassa

Kilpailunrajoitusta epäilevä elinkeinonharjoittaja voi pyytää KKV:ltä toimenpiteitä kilpailunrajoituksen selvittämiseksi ja poistamiseksi.