Tietojenkalastelu

Tietojenkalastelun tavoitteena on saada henkilötietoja, verkkopankkitunnuksia, maksukorttien tietoja tai tietokoneiden ja ohjelmistojen käyttäjätunnuksia. Kalastelua tapahtuu tyypillisesti sähköpostitse ja tekstiviesteillä, joissa luvataan palkintoja tai esitetään tekaistuja maksuja. Yleensä viesteissä pyydetään klikkaamaan linkkiä ja maksamaan pienehkö summa. Kalastelu voi myös johtaa tilausansaan.

Lahjakortti- ja arvontahuijaus

Tietojenkalastelun kohteeksi saattaa joutua osallistumalla arvontaan tai lunastamalla lahjakortin ja syöttämällä henkilö- ja pankki- tai luottokorttitietoja huijaussivustolle. Näissä huijauksissa hyödynnetään usein tunnettuja yrityksiä, joiden nimissä lähetetään tekstiviestejä tai sähköposteja.

Huijausviesteistä tekee uskottavia se, että ne voivat tulla puhelimeen samaan viestiketjuun kuin aidot viestit. Usein huijausviesteissä on kuitenkin kirjaimista ja numeroista koostuva linkki, josta voi tunnistaa huijauksen.

Luvatun palkinnon sijasta sinut sitoutetaan pääsääntöisesti hintavaan kuukausittaisin veloitettavaan palveluun. Jos saat viestin, jossa sinulle luvataan arvontavoitto tai lahjakortti muutamalla eurolla suhtaudu siihen kriittisesti. Kyseessä on lähes varmasti huijaus.

Väärennetyt tilauksen seurantaviestit tai paketin saapumisilmoitukset

Tekaistuihin pakettien noutoilmoituksiin liittyvät huijausyritykset johtavat myös tilausansaan. Näissä viesteissä sinua yritetään saada avaamaan linkkejä ja antamaan pankki- tai luottokorttitietosi vetoamalla maksamattomiin kuljetusmaksuihin. Huijausviestit voivat saapua puhelimeesi myös samaan viestiketjuun kuin aidot saapumisilmoitukset. Usein huijausviesteissä on kuitenkin kirjaimista ja numeroista koostuva linkki, josta voi tunnistaa huijauksen. Älä avaa linkkiä ja anna tietojasi, vaikka sinulle olisikin saapumassa jokin lähetys. Ole sen sijaan yhteydessä oikean paketin lähettäjään ja tiedustele, onko hän saamasi viestin takana.

Asiakastutkimukset ja kyselyt palkkioineen

Tietojen kalastelua ja tilausansoja esiintyy tyypillisesti myös erilaisten tutkimusten ja kyselyjen joukossa. Sinua houkutellaan osallistumaan ja avaamaan linkkejä ja antamaan pankki- tai luottokorttitietojaan lupaamalla erilaisia palkintoja. Usein huijaussähköposteja lähetetään isojen yritysten nimissä.

Uusia huijauksia tulee markkinoille jatkuvasti

Uusia huijauksia syntyy, kun kuluttajat oppivat varomaan vanhoja. Tietoa ajankohtaisista huijauskampanjoista löydät esimerkiksi kuluttajaneuvonnan somekanavilta, Euroopan kuluttajakeskuksesta ja Huijausinfosta.