Käytetyn tavaran kauppa

Päivämäärä

6.3.2025

Diaarinumero

KKV/224/14.08.01.05/2025

Osapuolet

Relove Oy

Tiivistelmä

Kuluttaja-asiamies kiinnitti EU:n kuluttajansuojaa valvovien viranomaisten yhteistyöverkoston valvontakampanjan tuloksena huomiota Relove Oy:n käytetyn tavaran verkkokauppaan. Kuluttaja-asiamies havaitsi puutteita myyjän lakisääteisestä virhevastuusta ja yrityksen yhteystiedoista ilmoittamisessa. Tarkastuksessa kiinnitettiin huomiota myös verkkokaupan palautusehtoihin. Kuluttaja-asiamies kehotti Relove Oy:tä tarkastamaan verkkosivunsa esiin nostettujen kuluttajansuojalain vaatimusten osalta.

Sovelletut säännökset

Kuluttajansuojalain 2:6, 2:7, 6:9, 6:12, 6:16, sähköisen viestinnän palveluista annetun lain 176 §

Perustelut

Kuluttaja-asiamies on osana EU:n kuluttajansuojaa valvovien viranomaisten CPC (Consumer Protection Cooperation) –yhteistyöverkoston valvontakampanjaa kiinnittänyt huomiota Relove Oy:n verkkokaupan verkkosivuihin. Tarkastuksessa selvitettiin etämyyntisäännösten tiedonantovelvoitteiden noudattamista ja verkkokaupoissa esitettyjen mahdollisten ympäristöväitteiden lainmukaisuutta. Relove Oy:n verkkosivut tarkastettiin siltä osin kuin verkkokaupassa tarjotaan kuluttajien ostettavaksi käytettyjä vaatteita ja jalkineita.

Kuluttajansuojalain säännökset

Kuluttajansuojalain 2 luvun 6 §:n 1 momentissa kielletään harhaanjohtavien tietojen antaminen markkinoinnissa, jos tiedot ovat omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee ostopäätöksen tai muun kulutushyödykkeeseen liittyvän päätöksen, jota hän ei ilman annettuja tietoja olisi tehnyt. Kuluttajansuojalain 2 luvun 7 §:n 1 momentin mukaan markkinoinnissa ei saa jättää antamatta sellaisia asiayhteys huomioon ottaen olennaisia tietoja, jotka kuluttaja tarvitsee ostopäätöksen tai muun kulutushyödykkeeseen liittyvän päätöksen tekemiseksi ja joiden puuttuminen on omiaan johtamaan siihen, että kuluttaja tekee päätöksen, jota hän ei olisi riittävin tiedoin tehnyt. 2 momentin mukaan arvioitaessa tietojen riittävyyttä otetaan huomioon tietojen selkeys, ymmärrettävyys ja oikea-aikaisuus, käytettyyn viestimeen liittyvät rajoitteet sekä elinkeinonharjoittajan muut toimenpiteet olennaisten tietojen antamiseksi kuluttajille.

Kuluttajansuojalain 6 luvun 9 §:n 1 momentin mukaan ennen etämyyntisopimuksen tekemistä kuluttajalle on annettava muun muassa seuraavat tiedot:

– elinkeinonharjoittajan puhelinnumero ja sähköpostiosoite (4 kohta);

– tarvittaessa peruuttamisoikeuden käyttämistä koskevat ehdot, määräajat ja menettelyt (10 kohta);

– tarvittaessa tieto siitä, että jos kuluttaja peruuttaa sopimuksen, hänen on vastattava tavaroiden palauttamiskustannuksista (11 kohta);

– tarvittaessa tieto peruuttamisoikeuden puuttumisesta tai olosuhteista, joissa peruuttamisoikeuden voi menettää (13 kohta);

– maininta tavaroiden sekä digitaalisten sisältöjen ja palveluiden lakisääteisestä virhevastuusta (14 kohta);

– tarvittaessa maininta asiakastuesta, muista kaupanteon jälkeisistä palveluista ja takuusta sekä niitä koskevista ehdoista (15 kohta).

Kuluttajansuojalain 6 luvun 12 §:n mukaan etämyynnissä 9 §:ssä tarkoitetut tiedot sekä peruuttamis-lomake ja -ohje on annettava tai asetettava ne kuluttajan saataville etäviestimelle soveltuvalla tavalla selkeästi ja ymmärrettävästi. Jos tiedot taikka lomake tai ohje annetaan pysyvällä tavalla, niiden on oltava helposti luettavassa muodossa.

Tarkastuksessa tehdyt havainnot

Kuluttaja-asiamiehen havaintojen mukaan Relove Oy:n verkkokaupan sivuilta ei löydy mainintaa myyjän virhevastuusta. Kuluttajille on kerrottava, että myyjä vastaa tavaran virheestä kuluttajansuojalain virhevastuuta koskevien säännösten perusteella. Riittävää on, että virhevastuusta kerrotaan yleisluonteisesti.

Relove Oy:n verkkokaupan palautusehdot ovat klikattavan linkin takana, ja ne voi ohittaa lukematta ja hyväksymättä. Kuluttaja-asiamiehen vakiintunut kanta on, ettei kuluttajan tulisi päästä tekemään tilausta verkkokaupassa ennen kuin hän on avannut sopimusehdot ja tutustunut niihin. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi niin, että verkkokaupan tilauspolulla on selkeä linkki sopimusehtoihin ja ruutu, joka kuluttajan täytyy rastittaa, ennen kuin hän pääsee etenemään tilauksen seuraavaan vaiheeseen.

Verkkokaupan palautusehdoista löytyy epäselvä sopimusehto, jolla rajoitetaan kuluttajan lakisää-teistä etämyynnin peruutusoikeutta. Palautusehdoissa todetaan seuraavaa: ”Mikäli sinetti on irrotettu, tuotetta ei voi palauttaa”, ”Huomioithan, että jos tuote ei ole samassa kunnossa kuin toimitettaessa, emme ole velvollisia palauttamaan tuotetta. Näissä tapauksissa olemme yhteydessä asiakkaaseen.”

Kuluttajalle kuuluva 14 vuorokauden peruuttamisoikeus etämyynnissä, kuten verkkokaupassa, on kuluttajan suojaksi säädettyä pakottavaa lainsäädäntöä, josta voidaan poiketa vain laissa mainituilla perusteilla. Kuluttajansuojalain 6 luvun 16 §:ssä säädetään tyhjentävästi tilanteista, joissa kuluttajan peruuttamisoikeutta on mahdollista rajoittaa. Kuluttaja menettää peruuttamisoikeutensa, jos hän on avannut sinetöitynä toimitetun ääni- tai kuvatallenteen tai tietokoneohjelman. Lisäksi peruuttamisoikeuden voi menettää silloin, jos sinetöitynä toimitettu tavara, jota ei terveydellisistä tai hygieniasyistä voida palauttaa, on avattu. Tällaisia tuotteita voivat olla esimerkiksi piilolinssit, kosteusvoiteet ja lääkkeet. Jos kuluttaja ei ole avannut sinettiä, hän voi käyttää peruuttamisoikeuttaan normaalisti. Kuluttajansuojalain 6 luvun 16 §:ssä ei ole mainintaa sinetöitynä toimitetuista vaatteista tai jalkineista. Näiden osalta yleinen 14 vuorokauden peruuttamisoikeus on siten voimassa.

Kuluttaja-asiamiehen havaintojen mukaan yrityksen yhteystietoina on ilmoitettu myymälöiden sähköpostiosoitteet ja yhteystiedot, myös katuosoite. Tarkastuksen perusteella Relove Oy ei ilmoita puhelinnumeroaan ja sähköpostiosoitetta nimenomaan verkkokauppansa osalta. Etämyynnissä, kuten verkkokaupassa, ennen kuin kuluttaja tulee sidotuksi etämyyntisopimukseen, kuluttajalle tulee antaa tietoja yrityksestä ja asiakaspalvelun yhteystiedoista. Näihin tietoihin kuuluvat yrityksen nimi, yrityksen maantieteellinen osoite, yrityksen puhelinnumero ja sähköpostiosoite, kaupparekisterinumero ja kaupparekisterin nimi. Nämä velvoitteet tulevat kuluttajansuojalain 6 luvun 9 §:stä ja sähköisen viestinnän palveluista annetun lain 176 §:stä. Verkkokaupan sivuilla tulee selkeästi kertoa, min-ne verkkokauppa-asiakkaat ottavat yhteyttä asiakaspalvelua tarvitessaan.

Kuluttaja-asiamies kehotti Relove Oy:tä tarkastamaan verkkosivunsa esiin nostettujen kuluttajansuojalain vaatimusten osalta ja tutustumaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston verkkosivuilla oleviin tietoihin ja ohjeisiin.