Valokuituliittymän rakentamispäätöksen sitovuus ja purkumaksujen kohtuullisuus

Päivämäärä

31.5.2024

Diaarinumero

KKV/172/14.08.01.05/2024

Osapuolet

Valoo Oy

Tiivistelmä

Kuluttaja-asiamies kiinnitti huomiota valokuituyritys Valoo Oy:n sopimusehtoihin, jotka olivat ristiriidassa yhtiön antaman sitoumuksen ja kuluttaja-asiamiehen valokuitumarkkinalle julkaiseman ohjeistuksen kanssa. Ehdoissa ei sovittu selkeästi ja yksiselitteisesti kuluttajan tilaamaa liittymää koskevan sitovan rakentamispäätöksen aikataulua. Myös yhtiön käyttämä purkumaksuehto oli kuluttajan kannalta kohtuuton, sillä se mahdollisti liittymän täyden listahinnan veloittamisen jo ennen kuluttajan tilamaa liittymää koskevaa sitovaa rakentamispäätöstä. Ehtojen sanamuodon perusteella Valoo Oy:llä oli lisäksi kohtuuttoman laveat mahdollisuudet vetäytyä tekemästään rakentamispäätöksestä. Kuluttaja-asiamies päätti asian käsittelyn, kun Valoo Oy esitti tarvittavan selvityksen korjaavista ehtomuutoksista.

Sovelletut säännökset

Kuluttajansuojalain 3 luvun § 1

Perustelut

Rakentamispäätöksen tekeminen ja sitovuus

Valoo Oy (ent. Adola Oy) oli vuonna 2023 sitoutunut sopimaan valokuituliittymän tilaussopimuksella selkeästi ja yksiselitteisesti kuluttajan tilaamaa liittymää koskevan sitovan rakentamispäätöksen viimesijaisesta ajankohdasta. Kuluttaja-asiamies kiinnitti huomiota Valoo Oy:n joulukuulle 2023 päivättyihin sopimusehtoihin, joiden perusteella kuluttajan tilaamaa liittymää koskevan rakentamispäätöksen viimesijainen ajankohta jäi epäselväksi. Kuluttajan tilaamaa liittymää koskevan rakentamispäätöksen takarajaksi sovittiin 12 kuukautta ”aluetta koskevasta rakentamispäätöksestä”, mutta samassa yhteydessä ei määritelty aluetta koskevan rakentamispäätöksen viimesijaista ajankohtaa. Rakentamispäätöksen takarajaa koskevat ehdot olivat epäselvät, eikä niiden perusteella käynyt selkeästi ja yksiselitteisesti ilmi, milloin Valoo Oy on viimeistään velvollinen tekemään nimenomaisesti tilattua liittymää koskevan sitovan rakentamispäätöksen.

Valoo Oy:n rakentamispäätöstä koskevien ehtojen epäselvyyttä oli omiaan lisäämään se, että erityisehdoissa puhuttiin sekä ”aluetta koskevasta rakentamispäätöksestä” että ”kuluttaja-asiakkaan tilaamaa liittymää koskevasta rakentamispäätöksestä”, ja toisaalta myös ”julkisesta rakentamispäätöksestä”. Kuluttaja-asiamies korosti Valoo Oy:lle, että sopimusehtojen on aina oltava paitsi yksiselitteisiä, myös kuluttajan kannalta selkeäitä ja helposti ymmärrettäviä.

Valokuituliittymän tilaussopimuksella sovittavan rakentamispäätöksen tulee olla aidosti yritystä sitova, ja sen perusteella yritykselle tulee muodostua konkreettinen sopimukseen perustuva suoritusvelvollisuus. Näiltä osin kuluttaja-asiamies kiinnitti huomiota myös Valoo Oy:n erityisehtojen kohtaan, jossa todettiin seuraavaa:

”Toimittajalla on oikeus purkaa sopimus tai perua tehty rakentamispäätös, mikäli se päätyy olemaan rakentamatta tietoliikenneverkkoa tai liittymää teknisesti tai taloudellisesti poikkeuksellisista syistä tai olosuhteista tai kolmansista osapuolista johtuvista perustelluista syistä. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi kunnan viranomaislupien edellyttämät ennalta odottamattomat vaatimukset tai niiden aiheuttamat kohtuuttomat viivästykset, yhteisrakentamisen vaade viranomaistaholta, kilpailijan päällekkäinen rakentaminen alueella, rakentamisen edellytyksien heikentyminen alueella olevien arvokkaiden puiden, rakennuksien tai muun vastaavan alueella olevan infrastruktuurin tai esteen takia, taikka kohtuuton paikallinen vastustus rakentamishanketta vastaan.”

Kuluttaja-asiamies katsoi, että rakentamispäätös ei ole aidosti yritystä sitova, jos yritys varaa sopimusehdoissa itselleen oikeuden peruuttaa tehty rakentamispäätös sellaisin kriteerein, jotka ovat olleet yrityksen tiedossa jo ennen rakentamispäätöksen tekemistä. Kuluttaja-asiamies kiinnitti Valoo Oy:n huomiota siihen, että niin sanottu force majeure -ehto voi tulla sovellettavaksi ainoastaan aidoissa poikkeustilanteissa, kun liittymän toimittamiselle sopimuksen mukaisesti on ennakoimaton ja yrityksen vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolelle jäävä este.

Kuluttajalta veloitettavan purkumaksun kohtuuttomuus

Valoo Oy oli aiemmassa sitoumuksessaan sitoutunut siihen, ettei se veloita kuluttajalta purkumaksuna enempää kuin kyseisen kuluttajan tilauksesta aiheutuneet kohtuulliset kulut, jos kuluttaja purkaa sopimuksen ennen sitovaa rakentamispäätöstä. Näiltä osin kuluttaja-asiamies kiinnitti huomiota Valoo Oy:n sopimusehtojen kohtaan, jonka mukaan julkisen rakentamispäätöksen jälkeen peruuttamisesta veloitettaisiin valokuidun liittymismaksu 2490 €. Kuluttaja-asiamies katsoi ehtokohdan tarkoittavan sitä, että kuluttaja on velvollinen maksamaan purkumaksuna liittymismaksun täyden listahinnan jo ennen, kuin Valoo Oy on tehnyt nimenomaisesti kuluttajan tilaamaa liittymää koskevan sitovan rakentamispäätöksen. Valoo Oy:n purkumaksuehto oli siis yrityksen antaman sitoumuksen ja kuluttaja-asiamiehen ohjeistuksen vastainen.

Valokuituliittymän toimituksen takaraja

Aiemmassa sitoumuksessaan Valoo Oy oli sitoutunut myös sopimaan valokuituliittymän tilaussopimuksessa selkeästi ja yksiselitteisesti siitä ajankohdasta, jona kuituliittymä pitää viimeistään olla kuluttajan käytettävissä. Kuluttaja-asiamies katsoi, että Valoo Oy:n sopimusehdot olivat myös näiltä osin yrityksen antaman sitoumuksen vastaiset. Ehdoissa sovittiin, että Valoo Netti -liittymä on kytketty ja asiakkaan käytettävissä viimeistään 24 kuukauden kuluessa siitä, kun Valoo on julkistanut aluetta koskevan rakentamispäätöksen. Näin muotoiltua toimituksen takarajaa koskeva ehto oli täsmentymätön ja kuluttajan kannalta epäselvä, sillä 24 kuukauden ajanjakson alkaminen oli ehtokohdassa sidottu yrityksen ”aluetta koskevaan rakentamispäätökseen” määrittelemättä samassa yhteydessä selkeästi sitä, milloin aluetta koskeva rakentamispäätös on sopimuksen mukaan viimeistään tehtävä.

Kuluttaja-asiamies edellytti Valoo Oy:n ryhtyvän välittömiin toimenpiteisiin sopimusehtojensa päivittämiseksi siten, että ehdot saatetaan vastaamaan yrityksen antamaa sitoumusta ja kuluttaja- asiamiehen ohjeistusta. Valoo Oy sitoutui kuluttaja-asiamiehen edellyttämiin toimenpiteisiin. Asian käsittely päätettiin, kun Valoo Oy oli esittänyt riittävän selvityksen sopimusehtojensa korjaustoimenpiteistä.