Marknaderna för veterinärtjänster har koncentrerats till två kapitalinvesterardrivna kedjor genom företagsförvärv. Koncentrationen har bland annat lett till högre priser. Konkurrens- och konsumentverket (KKV) kan inte med nuvarande verktyg ingripa i marknadernas skadliga koncentrationsutveckling.
KKV har utrett konkurrensläget på marknaden för smådjursveterinärtjänster och effekterna av marknadskoncentrationen på tjänsternas priser.
"Hushållens konsumtionsutgifter för veterinärtjänster och andra husdjurstjänster har fördubblats på 10 år. Förutom den allmänna kostnadsökningen och utvecklingen av veterinärmedicin har också marknadskoncentrationen och bristen på konkurrens bidragit till kostnadsökningen."
Skadlig marknadskoncentration förhindras genom tillsyn över företagsförvärv. I Finland gäller tillsynen över företagsförvärv endast arrangemang som överskrider omsättningsgränser angivna i konkurrenslagen.
Kedjor ägda av utländska kapitalinvesterare leder marknaderna
Kedjebildningen inom veterinärsektorn började i Finland för cirka 15 år sedan när de första, mestadels veterinärledda kedjorna grundades. Kapitalinvesterarnas inträde på marknaden 2012 inledde en våg av företagsförvärv, som resulterade i en stark koncentration av marknaderna i Finland.
Marknaderna leds för närvarande av två kedjor ägda av utländska kapitalinvesterare, Evidensia och Vireä. Evidensia har vuxit kraftigt i Finland under de senaste tio åren genom att förvärva alla andra kedjor som varit verksamma inom sektorn fram till 2021. Även Vireä, som kom in på marknaderna 2021, har snabbt ökat sin marknadsandel genom att köpa enskilda veterinärkliniker.
Marknaderna har koncentrerats till följd av kapitalinvesterarnas typiska buy-and-build -strategier, där marknaderna koncentreras genom att först förvärva ett plattformsföretag, som sedan växer när mindre företag ansluts till det. Målet är att öka företagets värde genom att utnyttja skalfördelar och synergier samt ökat marknadsmakt.
"Kapitalinvesterarnas serieförvärv är en del av en effektiv och fungerande ekonomi. Problemet är dock att marknaderna kan i smyg koncentreras till en eller några aktörer när tillsynen över företagsförvärv på grund av höga omsättningsgrenser inte tillämpas på enskilda transaktioner, även om de genomförs tiotals eller till och med hundratals successivt."
Nuvarande lagstiftning möjliggör marknadernas koncentration till två kedjor
Evidensia innehar nationellt en marknadsandel på cirka 40–50 % och Vireä cirka 10–20 % på marknaderna för smådjursveterinärtjänster. Lokalt är marknadsandelarna i många kommuner och ekonomiska regioner ännu betydligt högre. Marknaderna är särskilt koncentrerade i stora städer, till exempel i Helsingfors och Esbo överstiger Evidensias marknadsandel 60 %. Evidensia är en marknadsledare även på marknaderna för privata smådjurssjukhus med sin marknadsandel som överstiger 70 %.
”Vår utredning visar att konkurrensen på sektorn har försvagats avsevärt till följd av företagsförvärv, särskilt i stora städer och bosättningscentrum. På mindre orter är marknadskoncentrationen till en enstaka lokal klinik en naturlig följd av marknadens lilla storlek”, säger Syrjälä.
Enligt KKV:s utredning kommer koncentrationstrenden inom sektorn sannolikt att fortsätta. Var fjärde privat smådjursklinik som svarade på enkäten som genomfördes i samband med KKV:s utredning hade blivit frågade ifall de skulle vara intresserade av att sälja sitt företag. Inom ramen för nuvarande omsättningsgränser för tillsynen över företagsförvärv har Evidensia och Vireä möjlighet att köpa alla andra företag på marknaden utom varandra utan att KKV kan granska dessa företagsförvärv.
Företagsförvärvet mellan Evidensia och Omaeläinklinikka höjde priserna
KKV undersökte även priseffekter av den 2021 genomförda företagsförvärvet mellan marknadsledaren Evidensia och dåvarande tvåan på marknaderna, Omaeläinklinikka. KKV kunde inte utreda förvärvet eftersom Omaeläinklinikkas omsättning låg under dåvarande omsättningsgränser i konkurrenslagen.
Efter företagsförvärvet steg Evidensias priser med 28 % mellan 2021 och 2024. Detta är ungefär 15 procentenheter mer än den genomsnittliga prisökningen inom sektorn eller den allmänna konsumentprisökningen. Mest ökade priserna för vaccinationer, veterinär- och djurskötarbesök samt eutanasi.
”Samma fenomen som vi har sett inom privat hälso- och sjukvård upprepar sig inom veterinärtjänsterna. Efter företagsförvärvet har priserna av det förvärvade företaget stigit”, berättar Aino Jankari.
KKV fann också i sin utredning att företagen rapporterar sina priser bristfälligt i samband med digital tidsbokning. Detta gör det svårt för konsumenter att jämföra tjänster och försvagar priskonkurrens. För att förtydliga förfaringssätt publicerade konsumentombudsmannen i samband med utredningen till veterinärsektorn riktade anvisningar om prisangivelse.
Myndighetens verktyg för att förebygga skadlig koncentration är inte tillräckliga
Skadlig marknadskoncentration som sker utanför myndighetstillsynen sker inte bara inom veterinärtjänster utan även inom privat hälso- och sjukvård samt terapi- och vårdsektorn. Även hos digitala tjänster kan marknaderna koncentreras utanför myndighetstillsynen.
”Koncentrationen fortskrider snabbt inom många sektorer och det är inte möjligt att effektivt ingripa i marknadsstrukturen i efterhand. I Finland borde vi, precis som i de andra nordiska länderna, så snart som möjligt införa konkurrensmyndighetens övertagningsrätt”, säger direktör Sanna Syrjälä.
Med övertagningsrätt menas att konkurrensmyndigheten i undantagsfall kan undersöka även företagsförvärv som faller under omsättningströsklarna i konkurrenslagen. Övertagningsrätten har under de senaste åren införts i flera länder, till exempel i alla nordiska länder och i många andra EU-länder.
”Vad som kommer till nivån av konkurrens ligger många marknader i Finland redan under EU-ländernas genomsnitt på grund av Finlands geografiska position, lilla befolkning och våra långa avstånd. Det skulle därför vara viktigt att myndighetens verktyg för att säkra konkurrensen skulle vara minst på samma nivå som i de andra nordiska länderna”, konstaterar Syrjälä.