Skadestånd för fel i vara
Man kan kräva skadestånd för extra kostnader som orsakats av ett fel. Skadans omfattning ska kunna påvisas till exempel med kvitto. Besvikelse och förtret berättigar inte till gottgörelse.
Ersättningsskyldighet
Konsumenten har rätt att kräva skadestånd för den skada som ett fel på en vara har gett upphov till. Man får dock inte ersättning för dåligt humör eller själsligt lidande.
För att få skadestånd krävs det bevis på att en skada har uppstått. Du måste ha ett kvitto eller något annat tillförlitligt verifikat över kostnaderna.
Konsumenten och säljaren måste agera så att de kostnader som skadan gett upphov till blir så små som möjligt. Till exempel om konsumenten kunde ha minskat de kostnader som felet gett upphov till om han eller hon hade agerat annorlunda, behöver verkstaden inte ersätta konsumenten för kostnader som anses onödiga.
Skador som ersätts
Konsumenten kan kräva skadestånd för direkta och indirekta skador samt produktskador.
Direkta skador
Direkta skador är bland annat skäliga rese-, post- och telefonkostnader, kostnader för utredning av felet (t.ex. utlåtande av en varubesiktningsman) och nödvändiga kostnader för tjänster som ersatt varan. Också reparationskostnader är direkta skador, om konsumenten av motiverade skäl har varit tvungen att låta någon annan än säljaren korrigera felet eller om säljaren har vägrat korrigera felet.
Indirekta skador
Ersättning för indirekt skada förutsätter att felet eller skadan har berott på vårdslöshet från företagets sida. Vårdslöshet kan innebära försummande av skyldigheter, oskicklighet, likgiltighet eller oförsiktighet. Indirekta skador är:
- inkomstbortfall
exempel: konsumenten har varit tvungen att vara frånvarande från sitt jobb för att reda ut eller korrigera felet och har fått avdrag på lönen för sin frånvaro. - skada som hänför sig till ett annat avtal som konsumenten ingått
exempel: konsumentens bil går sönder på grund av ett fel och konsumenten försenar sig från ett flyg till vilket han eller hon har en biljett med sådana villkor att han eller hon inte kan få pengarna tillbaka. - väsentlig förlust av nytta av användningen eller annan olägenhet
Exempel: den långa reparationstiden för en felaktig vara medför konkreta, väsentliga olägenheter för konsumenten. För en skada av ringa betydelse får man inte skadestånd.
Produktskador, det vill säga egendomsskador som varan orsakat
Konsumenten kan kräva ersättning för en produktskada, det vill säga en skada som felet på varan har orsakat på annan egendom än den sålda varan. Skadans art avgör till vem kravet ska riktas.
Konsumenten kan kräva ersättning av säljaren för skada på andra föremål om det skadade föremålet har omedelbar anknytning till det föremål som orsakat skadan.
- Med omedelbar anknytning avses ett funktionellt samband. Säljaren kan till exempel bli tvungen att ersätta textiler som förstörts i en tvättmaskin eller livsmedel som tinat upp i en frysbox, om det har varit fel på apparaten.
Däremot ansvarar säljaren inte för vattenskador på golv- eller väggytor som orsakas av fel i tvättmaskinen, utan för dem ansvarar tillverkaren eller importören enligt bestämmelserna om produktansvar.
Konsumenten kan kräva ersättning av tillverkaren eller importören om bristande säkerhet hos varan har orsakat skada på en person eller privat egendom. Om tillverkaren inte framgår av produkten, kan man kräva ersättning av det företag som har marknadsfört produkten som sin egen eller som har märkt produkten. Konsumenten måste kunna motivera och bevisa skadan, varans bristfälliga säkerhet och sambandet mellan skadan och säkerhetsbristen.
- Skador på föremål är bland annat reparationskostnader och kostnader för den skada som varan har förorsakat, värdesänkning eller det förstörda föremålets värde. Enligt bestämmelserna om produktansvar behöver en egendomsskada under 395,25 euro inte ersättas. Om skadan överskrider den nedre gränsen, ska den ersättas i sin helhet.
- Som personskada ersätts sjukvårdskostnader och andra utgifter till följd av skadan utan nedre gräns. Ersättning betalas dessutom för minskning i uppehälle, för sveda och värk samt lyte eller annat bestående men.
Reklamation och avgörande av tvister
-
Om du har ett problem med en produkt ska du alltid först kontakta säljaren. Produkts importör eller tillverkare ansvarar också för fabriksgarantin. Om du dröjer med att anmäla problemet kan du förlora din rätt att framställa ett yrkande.
Ofta löser sig problemet när du meddelar säljaren om saken så snabbt som möjligt.
Om säljaren inte reagerar på önskat sätt ska du göra en skriftlig reklamation till säljaren där du noggrant beskriver problemet och meddelar dina krav.
Motivera dina krav och presentera bevis för din ståndpunkt om möjligt. Till exempel kan fotografier, dokument, e-postkorrespondens eller andra bevis (feldiagnoser e.d.) vara till hjälp.
Du kan använda reklamationstjänsten när du gör reklamationen. Reklamationstjänsten ger också information om dina rättigheter och hjälper dig att bedöma vad du kan kräva i ditt eget fall.
-
Om motparten uttrycker sin önskan att reda ut saken lönar det sig att försöka hitta en ömsesidigt tillfredsställande lösning genom att förhandla.
Överväg noggrant om tjänsteleverantörens förslag är godtagbart. Ofta finns det inte en enda rätt lösning. En överenskommelse är ofta en bättre och mer ekonomisk lösning än en utdragen tvist.
-
Om reklamationen och förhandlingarna inte leder till en förlikning kan du be konsumentrådgivningen om anvisningar.
Behandlingen av ditt ärende förutsätter i allmänhet information om motpartens åsikt.